COĞRAFİK KAVRAMLAR
Gök cismi: Gök yüzünde bulunan Güneş, Ay, gezegenler, kuyruklu yıldızlar, nebülözler gibi bütün cisimlere verilen ad.
Yıldız: ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, yoğun ve karanlık gökyüzünde ışık saçan bir nokta olarak görünen plazma küresi.
Kara delik: Çekim alanı her türlü maddi oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir cisimdir. Uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir. İçinde, zamanın yavaş aktığı ya da almadığı tahmin edilir. Doğrudan gözlemlenemez.
Beyaz cüce: Kırmızı dev aşamasında çok genişleyen yıldız, beyaz cüce olurken içe doğru çökümü, yıldızın çekirdeğinin etrafında bulunan helyumun daha çok sıkışmasına ve belli bir aşamadan sonrada patlamasına yol açar daha sonra dış katmanlarını uzaya püskürtür ve geriye kalan parçası beyaz cücedir. Yıldızın savurduğu maddeler, gezegenimsi bulutsu halini alır. Kütlesi bunun üzerindeki bir değere sahip olan yıldızlar da Nötron yıldızına dönüşürler.
Samanyolu : Çok sayıda yıldızlardan ve Güneş’ten oluşan galaksiye Samanyolu denir.
Sanayi : Ham maddelerin işlenerek mamül madde haline getirilmesine sanayi denir.
Sarkıt-Dikit : Kalsiyum karbonatça zengin suların mağara tavanından sızarak içindeki kirecin tavanda birikmesi ile sarkıtlar, damlayarak tabanında birikmesi ile dikitler oluşur. Karstik alanlardaki mağaralarda görülen bu şekillerin en güzel örnekleri Damlataş Mağarası’nda bulunmaktadır.
Güneş Sistemi: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün adlı temel gezegenler ve bazı cüce gezegenler, asteroitler ve kuyruklu yıldızlardan oluşan, merkezinde Güneş adlı yıldızın bulunduğu sistemdir. Daha geniş anlamda, bu sisteme benzeyen sistemler için de kullanılabilir.
Kuyrukluyıldız: Bir çekirdek, onu çevreleyen saç kısmı ve bir kuyruktan meydana gelen ve takip ettikleri parabolik veya dış merkezliği çok büyük elips olan yörüngelerde belirli zamanlarda Güneş civarından geçen ve bu arada Dünya'dan da görülen küçük gök cisimleri.
Gezegen: Dar anlamıyla, Güneş Sistemi içinde, Güneş'in doğrudan uydusu olan ve Uluslararası Gökbilim Birliği (IAU) tarafından bu tanıma uygun bulunmuş 8 gök cismini belirlemede kullanılır. Daha geniş bir tanım yaparsak yıldız sistemlerinde, merkezdeki yıldızın uydusu olan ve o yıldızın çevresindeki bir yörüngede dolanan gök cismi de denilebilir. Ancak asteroitler, kuyruklu yıldızlar vb. gök cisimleri gezegen olarak sınıflandırılmazlar.
Açık Havza : Sularını denize ulaştırabilen havzalara açık havza denir
Açısal Hız : Dairesel hareket yapan Dünya üzerindeki bir noktanın birim zamanda oluşturduğu dönüş açısıdır. Dünya, ekseni çevresindeki hareketi sırasında 4 dakikada 1 derecelik, 1 saatte 15 derecelik, 24 saatte 360 derecelik dönüş yapar. Açısal hız, dünya üzerindeki her noktada aynıdır.
Kuasar: Evrenin en uzak köşelerinde akıl almaz bir enerjiyle parlayan gökadalara verilen addır. Evrenin genç ve çalkantılı dönemindeyken oluştukları bilinmektedir.
Işık yılı: Işığın bir yıl içinde alabileceği yola denir. Zaman değil, yol/uzaklık birimidir.
Bulutsu: Bulutsu ya da nebula, yıldızlar arasında giderek küçülerek ve ısınarak dönen, beyaz ve büyük bir gaz ve katı madde bulutudur. Gaz bulutu ufaldıkça dışarı gaz halkaları fırlatır. Bu halkaların her biri daha sonra yıldıza dönüşmek üzere soğumaya başlar.
Takımyıldız: Gökyüzünün hayali olarak bölündüğü 88 alandan her birine verilen addır. Birbirleriyle, oluşturdukları şekil olarak ilgili olan yıldızların oluşturduğu topluluk diye de tanımlanır ancak bu tanım yanlıştır. Bazı ünlü takımyıldızlar, çeşitli nesnelere benzetilen parlak yıldız düzenlerine sahiptir. Örnek olarak, bir avcı figürünü çağrıştıran Avcı(Orion) ve aslan figürü çağrıştıran Aslan Takımyıldızları (Leo) verilebilir.
Yıldız kümesi: Kütleçekim ile birbirine bağlı yıldız topluluklarıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder